2013 m. balandžio 23 d., antradienis

APŠVIETIMO PROJEKTAVIMAS: apšvietimo sluoksniai

Naujausios apšvietimo technologijos leidžia namuose sukurti tokį apšvietimą, apie kokį prieš dešimtmetį nė nebūtume pagalvoję. Apšvietimo suvokimas stipriai pakito.  Šiandieną namų įrengimas reikalauja kitokio požiūrio: žmonių nebetenkina tiesiog nuo lubų nuleistas šviestuvas ar kur nors kamputyje pastatyta stalinė lempa. Šiuolaikinės technologijos leidžia pasirinkti begalę įdomių, išskirtinių, o kartu ir taupių apšvietimo sprendimų.
Planuojant apšvietimą, svarbu teisingai pasirinkti norimus šviesos šaltinius, jų galingumą, spalvą ir t.t., kad naudojant juos po vieną ar visus kartu, šviesa nebūtų per ryški, kad būtų apšviestos tik norimos interjero detalės. Apšvietimo planavime naudojami apšvietimo sluoksniai (angl. lighting layers), leidžiantys sukurti estetišką ir tvarkingą apšvietimo dizainą, o esant patalpoje, sustipriina stiliaus ir komforto pojūtį.
Kiekvienas apšvietimo sluoksnis atlieka tik jam būdingas funkcijas, tačiau, atsižvelgiant į tai, kad šviesa kartais yra sunkiai kontroliuojama, apšvietimo sluoksniai dažnai yra derinami tarpusavyje, kad apšviestų tik tam tikras erdvės dalis.
Išskiriami šie apšvietimo sluoksniai:
  • Bendrasis apšvietimas (angl. ambient light arba basic light) – tai pagrindinė išviesa, užpildanti erdvę. Ši šviesa sklinda įvairiomis kryptimis ir neturi konkretaus šaltinio. Bendrasis apšvietimas neatlieka kažkokių specifinių funkcijų, tiksliau tariant, šis apšvietimas skleidžia šviesą, leidžiančią judėti erdvėje bei išskirti matomus elementus. Bendrasis apšvietimas yra priklausomas nuo natūralios šviesos kiekio, patenkančio į patalpą, nuo paros laiko bei nuo žmonių veiklos toje patalpoje. Dėl savo poveikio nuotaikai bei kambario aplinkai, bendrosios šviesos pasirinkimas yra gana sudėtingas.
Šaltinis: jostudio.lt
  • Funkcinis apšvietimas (angl. task light) – tai apšvietimas, padedantis atlikti tam tikras konkrečias funkcijas. Daugelis funkcijų, numatytų konkrečioje erdvėje, yra atliekamos prie tam skirtų daiktų, pvz., rašoma prie rašomojo stalo, skaitoma ant sofos, valgoma prie valgomojo stalo ir t.t. Funkciniam apšvietimui dažnai naudojami staliniai šviestuvai, grindų šviestuvai, šviestuvai lentynoms, spintoms ir pan. Iš viršaus krentančios šviesos šaltiniai, tokie kaip pakabinami šviestuvai, dienos šviesos lempos ar įleidžiami lubų šviestuvai, taip pat gali būti panaudoti kaip funcinio apšvietimo šaltiniai. Funkcinis apšvietimas ypač svarbus, norint sukurti tinkamą darbo vietą. Specialios paskirties darbo vietoms yra taikomi ir specialūs apšvietimo reikalavimai. Be to, svarbu prisiminti, kad tinkamas apšvietimo lygis gali stipriai įtakoti žmogaus darbingumą bei sveikatą.
Šaltinis: FreePhotosBank.com
  • Akcentinis apšvietimas (angl. focal lighting) – tai viena iš dviejų estetinio apšvietimo rūšių, dažniausiai naudojama tik tuose projektuose, kur siekiama sukurti tam tikrą nuotaiką, vaizdą ir stilių. Pagrindinis akcentinio apšvietimo tikslas - išryškinti objekto sąvybes, todėl dažnai toks apšvietimas naudojamas meno kūrinių, architektūrinių detalių, iškabų apšvietimui. Akcentinis apšvietimas naudojamas šalia kitų apšvietimo sluoksnių, norint pabrėžti tam tikras patalpoje esančias detales. Akcentiniam apšvietimui dažniausiai naudojami įleidžiami kintamos krypties ir siauro apšvietimo kampo šviestuvai, specialūs sieną apšviečiantys žibintai, taškinio apšvietimo šviestuvai ir pan.
Šaltinis: FreePhotosBank.com

  • Dekoratyvinis apšvietimas (angl. decorative light) – tai apšvietimas, kurio pagrindinis tikslas -  papuošti erdvę, todėl jis turi labai didelę reikšmę interjero dizaine ar kuriant teminę aplinką.  Dekoratyviniais apšvietimo elementais dažnai laikomi sietynai, sieniniai šviestuvai ir žibintai, pakabinami šviestuvai, į lubas įleidžiami šviestuvai, dekoratyvinės juostos bei kiti apšvietimo elementai, kurie ir patys gali atrodyti dekoratyviai, o jų skleidžiama šviesa sukuria tam tikrą akcentą bei nuotaiką.
Šaltinis: Just&Di photography

Kaip matome, šiandieną apšvietimo įrengimas tapo labai sudėtingu ir daug žinių reikalaujančiu procesu. Didesnės galios, nei reikia, lemputės pasirinkimas, netinkamai suprojektuotas šviesos srauto kampas ar tiesiog konkrečioms sąlygoms nepritaikyto apšvietimo šaltinio pasirinkimas gali įtakoti ne tik prastą galutinį rezultatą bet ir sukelti didelį diskomfortą toje erdvėje.
             
Straipsnio šaltiniai:
M. Karlen, J. Benya „Lighting desing basics“ 2004 by John Wiley & Sons, Inc.
http://budgetdecorating.about.com/od/understandinglight/a/light_types.htm
http://budgetdecorating.about.com/od/homedecoratingtermsad/g/Ambient-lighting.htm
http://www.consumerenergycenter.org/lighting/ambient.html
http://www.wisegeek.org/what-is-task-lighting.htm

3 komentarai:

  1. virtuvės dizainas tikrai labai daug priklauso ir nuo apšvietimo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Butu idomu pamatyti daugiau pavyzdziu kaip yra igyvendinamas led apsvietimas virtuveje.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip šaunu, kad apšvietimo technika nestovi vietoje ir tobulėja. Dabar su apšvietimu galima namams suteikti jaukumo, renginiams - nuostabių ir pritraukiančių efektų.

    AtsakytiPanaikinti